Blog

Anem al davant – Article de Vicenç Villatoro a Tribuna.cat – 29/10/2012

Article publicat a Tribuna.cat el 29/10/2012

Des del dia tretze de setembre, Catalunya va al davant en els procesos cap a la creació de nous Estats en el món occidental. En aquest sentit, les eleccions basques són interessants, però no hem d’esperar que ni Euskadi ni Escòcia ni Flandes ni el Quebec ens serveixin d’exemple o que ens n’hagin de marcar el camí. Personalment, no ho havia pensat mai.

El fet d’anar acompanyats, encara que amb nosaltres al davant, sí que pot donar exemples a Espanya de com es comporta en situacions així un Estat amb una veritable cultura democràtica, com poden ser el Canadà o la Gran Bretanya. Nosaltres hem de dibuixar-nos el nostre propi camí.

Anem al davant des d’aquells tres dies màgics de setembre perquè es van donar, a la vegada, tres coses: una impressionant mobilització ciutadana pacífica i democràtica; l’assumpció i el lideratge de la reivindicaicó sobiranista per part del màxim dirigent institucional del país ─el president de la Generalitat─; i la constatació d’una majoria sobiranista, que vol la independència del país però que sobretot ha aconseguit plantejar la qüestió en temes de radicalitat democràtica.
L’índex de participació, el resultat de CiU i el percentatge de diputats sobiranistes són les tres potes de l’èxit”
Si aquests tres factors, ─mobilització ciutadana, lideratge institucional fort i amplària social del sobiranisme─, que s’han sumat i posat de manifest aquest setembre es confirmen el dia vint-i-cinc, el procés haurà de ser acceptat per tothom en el món que respecti els principis de la democràcia.

Per això, si jo fos un analista holandès –posem per cas─ la nit del dia vint-i-cinc només necessitaria preguntar tres dades per saber si el procés acabarà triomfant: l’índex de participació, el resultat de CiU i el percentatge de diputats sobiranistes al Parlament. Les tres potes de l’èxit.

Tribuna.cat


Aquest lloc web utilitza cookies (galetes), tant pròpies com de tercers, per a recopilar informació estadística de la vostra navegació, així com per a oferir-vos un servei personalitzat. Si continueu navegant, considerem que n'accepteu l'ús. Més informació ACEPTAR