Blog

Decidir decidir – Article de Vicenç Villatoro a La Torre del Palau

16.11.2012

Un amic em deia l’atre dia que veia molt difícil que es fes un referèndum d’autodeterminació de Catalunya. Realment, és molt difícil fer-lo. Però hi ha una cosa més difícil: impedir que es faci. Imaginem que el referèndum o consulta es promou des de les institucions que representen legítimament i democràticament al poble de Catalunya, sortides de les pròximes eleccions, i ho fa un president de la Generalitat que governa amb majoria àmplia i un Parlament on la majoria a favor de la consulta ho és més.

Com es diu, davant dels ulls del món democràtic, que es prohibeix als catalans votar sobre el seu propi futur? Com es construeix davant del món el discurs que hi ha a Espanya coses que no es poden votar, que són sagrades i impermeables a la democràcia? Com es pot justificar l’oposició a preguntar a la gent què vol? Com es pot legitimar la idea que una cosa és metafísicament impossible encara que ho vulgui la majoria de la gent? Com es pot dir en veu alta que ens importa un pito el que la gent en pensi, sobre el seu propi futur, i que prohibirem fins i tot una consulta no vinculant?

És molt difícil prohibir un referèndum per molt Tribunal Constitucional que tinguis, sense que el món pensi que et situes fora dels principis i les pràctiques democràtiques. És molt difícil prohibir votar. Ningú no ho entendria. Ni tant sols aquells que preferirien que els catalans optessin per restar a Espanya. Però votant! Hi ha gent a Espanya que prefereix la unitat a la força que els principis democràtics. Però fa de mal vendre, això, al món d’avui. A l’Europa d’avui.

Serà difícil impedir un referèndum si els catalans diuen a les urnesque volen decidir. Si decidim decidir. Les eleccions del 25-N són moltes més coses, però una d’elles és un referèndum sobre el referèndum. No sobre si estem a favor o en contra de la independència, sinó sobre si creiem que això ho hem de poder decidir democràticament els catalans. Si els resultats del dia 25 són ambigus, permeten interpretacions diverses o la participació és molt baixa, serà més fàcil aturar el referèndum. Si del 25-N surt clara i nítida la voluntat de fer-lo, serà molt difícil aturar-lo.

Article extret de:
La Torre del Palau

 

Notícies relacionades:


Aquest lloc web utilitza cookies (galetes), tant pròpies com de tercers, per a recopilar informació estadística de la vostra navegació, així com per a oferir-vos un servei personalitzat. Si continueu navegant, considerem que n'accepteu l'ús. Més informació ACEPTAR