Blog

El Punt Avui: entrevista a Vicenç Villatoro

Vicenç Villatoro

“No ens podem aturar”

Vicenç Villatoro (Terrassa, 1957) ja s’ha incorporat al CCCB, on assumirà la direcció que va deixar, per motius professionals, Marçal Sintes. Les línies mestres del seu pla ja estan traçades. Tot es resumeix en cinc conceptes: confiança, orgull, serenitat, ambició i autonomia.

Expliqui’ns el seu projecte per al CCCB.
No és de ruptura, sinó de continuïtat. Però de continuïtat en una casa que és de naturalesa profundament discontínua. En un altre lloc, la continuïtat significa fer exactament el que s’ha fet sempre. Al CCCB, implica no fer mai el que s’ha fet abans. La màxima característica d’aquest centre és que la seva matèria és el present. Per tant, vinc amb el propòsit d’introduir els grans temes del temps. Però potser d’aquí a mig any veuré que són uns altres, i hauré de rectificar. En Ramoneda [el primer director i artífex del centre] deia al seu equip: “O pedalem o la bici cau.” El CCCB és així. No té inèrcia. No et pots quedar aturat. Què necessita el CCCB? Confiança, orgull, serenitat, ambició i autonomia.
I com pensa que es poden tractar els neguits del nostre temps sense els vaivens de l’actualitat més estricta?
Te’n posaré un exemple. El 2015, passaran coses molt importants. El procés, eleccions de tota mena… Això s’ha d’ajudar a entendre des del CCCB. Ara, el que no té sentit és que fem el paper que fan els diaris. El CCCB ha d’explorar els corrents de fons de tot el que passa ara i aquí, perquè potser no són només d’ara ni només d’aquí. Hem de fer un debat, una exposició o un conjunt d’activitats sobre la independència o el nou mapa polític? No. I sobre la crisi de l’estat nació? Sí.
No tem controvèrsia si el CCCB aborda temes relacionats amb el procés?
Hi hauria recels, i ben justificats, si el CCCB passés a esdevenir una institució d’interpretació de la realitat quotidiana més primària i adoptés posicions partidistes i sectàries. Jo parlo d’analitzar qüestions de fons. La funció d’aquesta casa no és adoctrinar sinó descobrir debats i punts de vista. No serem monocolors en cap tema i sempre aprofitarem gent que pensi diferent, sigui sobre el procés o sobre el que sigui.
Quins altres temes porta a la seva carpeta?
Un de fonamental: l’eix local universal. El CCCB és una finestra al món, d’acord. Però no mirem al món per deixar de mirar el que passa aquí. Mirem al món perquè està vinculat amb el que passa aquí. El nostre des deés el Raval, Barcelona i Catalunya. Un d’històric: l’eix ciutat territori. Que en el cas català té un interès particular perquè tinc la sensació que Catalunya actua com una ciutat, sobretot en cultura. Em van demanar que participés en el llibre blanc de la cultura de Terrassa. És un concepte del segle XIX! Els terrassencs consumim cultura a Salt, a Barcelona, a Manresa… I la cultura que es produeix a Terrassa no és només per als terrassencs, és per a, com a mínim, aquest sistema integrat català. Tercer eix: humanitats i ciència. Si en els debats científics no hi ha uns fonaments d’humanitats, malament rai. I, atenció, senyors de lletres: no es pot ser culte al segle XXI amb un desconeixement del lloc que ocupa la ciència. I quart, el que hem jugat menys fins ara: l’eix Mediterrània-Europa. Som els més europeus dels mediterranis, i els més mediterranis dels europeus. Volem ser capital de la Mediterrània, però Europa ens tiba molt.
Quina relació establirà amb els col·lectius que aixopluga el CCCB?
El CCCB té una triple funció: fa, col·labora i acull. I així continuarà sent. Ara bé: vist des de fora, tot és CCCB. I això és una altra història. Hem de fer que es distingeixin. Perquè el grau d’implicació del centre, de garantia de la seva coherència, és diferent. Insisteixo: ens encanta acollir col·lectius, i quan aculls has de ser molt obert. Que s’han de renovar? Imprescindible, però no hi ha un protocol únic. No hi ha un paradigma únic. El Sónar: l’agafes petit, se’t fa gran i se’n va. Però és que hi ha gent que a fora no es podrà mantenir. D’altra, potser no s’ha d’eternitzar aquí. Més que renovar, els col·lectius s’han de detectar. Als tendres, els has de trobar. Abans venien directament, i ara els has d’anar a buscar. Tot i que també hi ha gent que pica a la porta, has de tenir les antenes ben posades.
Vicenç VillatoroQuin ha de ser l’encaix amb el veí Macba?
Clau. S’ha de resoldre. Nosaltres i ells. No podem estar en la mateixa mansana i no tenir res a veure, cosa que no passa. Però hem d’anar més enllà. Hem de promoure accions comunes en territoris d’intersecció. Conceptualment i físicament hem de gestionar junts aquest espai. A més, ens convindria a tots coordinar la cultura contemporània institucional d’aquesta ciutat. Sense ingerències, és clar.
Es conforma amb el pressupost que té el centre?
En aquests moments, no és inviable per raons pressupostàries. Ara bé, a mig termini, ha de plantejar-se en benefici de la seva autonomia i de la seva ambició altres formes de finançament. No és competència meva, ni crec que s’hagi de fer demà, però reformular el consorci [format per la Diputació i l'Ajuntament] no seria escabellat. Un cert compromís del govern del país amb el CCCB em semblaria raonable.
Una part del sector no ha entès que se l’hagi escollit per a aquest càrrec. Esperaven una proposta de renovació.
Jo crec en el debat de les polítiques culturals, evidentment. Ara bé, tinc la convicció que puc aportar coses en aquesta casa. No vinc a jubilar-me. Vinc a ajudar i a aprendre. Penso que hi guanyo jo i hi guanya el centre. Que algú més jove aportaria renovació? Un de més gran pot aportar més experiència i serenitat. És curiós que les tres persones que ens hem posat al capdavant del CCCB tenim a veure amb els mitjans de comunicació. El CCCB s’assembla molt a un mitjà de comunicació.
Dit això, els treballadors del CCCB tornen a somriure.
No els vull decebre. Una persona de la casa em va fer una pregunta que, per a ella, era central: “Estàs content?”. I jo li vaig dir: “Sí.”
Extret de: El Punt Avui

Notícies relacionades:






Aquest lloc web utilitza cookies (galetes), tant pròpies com de tercers, per a recopilar informació estadística de la vostra navegació, així com per a oferir-vos un servei personalitzat. Si continueu navegant, considerem que n'accepteu l'ús. Més informació ACEPTAR