Blog

Eleccions i Loteria – Article a Nació Digital de Vicenç Villatoro – 23/11/2012

Per als qui fa molts anys que ens dediquem a això del periodisme, els diaris de l’endemà de les eleccions tenen alguna cosa de semblant amb els de l’endemà de la Loteria de Nadal. En ambdós casos, tota l’edició és plena de números, tots ells interessants i informatius. Però, a l’hora de fer el titular de portada, el que quedarà, el que resumirà la jornada i la seva significació, els diaris només es fixen en un d’aquests números, en el de la grossa. El titular, en la premsa generalista, s’acaba fent sobre un número. La resta, va en pàgines interiors.

Injust? Potser sí. Si a tu t’ha tocat el tercer premi, t’agradaria que el principal titular en parlés. I, si una sèrie de la segona cau a Terrassa, pot ser que els mitjans locals obrim amb la sèrie de la segona i no pas amb la grossa. Però només els de Terrassa. Ni els de Sabadell! Els de la resta del món obriran amb la grossa. Així són les regles del periodisme. Que no tenen cap obligació de ser justes. Tenen obligació de ser periodístiques.

Des de fa dies, diria que alguns mitjans de Madrid –per no dir tots- i fins i tot alguns de Barcelona estan acariciant ja en somnis un titular per a l’endemà de les eleccions catalanes que els agradaria moltíssim i per al qual treballen ja des de fa setmanes, al costat d’alguns partits: “Las urnas no avalan el órdago soberanista de Mas” o, millor encara, si els números ho aguantessin, “Varapalo electoral a las pretensiones independentistas de Mas”. Amb les corresponents adaptacions al llenguatge de cadascú. Altres mitjans catalans, espanyols i europeus estan començant potser a pensar quins poden ser els seus titulars. Que seran els que marcaran el futur polític. “Hi haurà consulta”, “Victòria sobiranista”, “S’obre el camí cap a la independència de Catalunya” o el que sigui.

I a dins, en pàgines interiors, la resta del sorteig: qui puja, qui baixa, qui suma, qui resta. Però el titular, els uns, els altres i els de més enllà, el decidiran el vespre del dia de les eleccions quan sàpiguen una xifra. Només una xifra. No en necessitaran cap més, per a la portada. Les altres aniran totes a pàgines interiors. La xifra sobre la que s’escriuran les portades serà una i sempre la mateixa. La de la grossa. Com el dia de la loteria de Nadal.

Article extret de:
Nació Digital

Notícies relacionades:


Aquest lloc web utilitza cookies (galetes), tant pròpies com de tercers, per a recopilar informació estadística de la vostra navegació, així com per a oferir-vos un servei personalitzat. Si continueu navegant, considerem que n'accepteu l'ús. Més informació ACEPTAR