Blog

Encara queda el pla B – Article de Vicenç Villatoro a La Torre del Palau – 10/12/2012

Hi havia un full de ruta complicat però relativament clar cap a la independència de Catalunya. Començava per la convocatòria d’una consulta en la legislatura que ara comença. Contra la molt probable actitud negativa d’Espanya, les possibilitats de fer aquesta consulta passaven per aconseguir la pressió internacional en nom del dret democràtic a decidir, si una majoria sòlida d’un país ho demanava. Això passava llavors perquè la iniciativa catalana cap a aquesta consulta es fes des d’una presidència de la Generalitat molt forta en legitimitat democràtica, un govern que tingués una ampla majoria al darrera i una majoria encara més gran en el Parlament, al voltant dels dos terços, favorable a la consulta, encara que no donés suport al govern. Ho creia i ho crec. Aquest era el pla A cap a la independència. Però el 25N no el fan possible. No hem passat la primera pantalla. És la decisió de les urnes i cal respectar-la. Vol dir això que tot camí a la independència ha esdevingut impossible? És molt més difícil.

Però queda encara un pla B, més fràgil que l’A, però encara possible: que darrera de la presidència de la Generalitat i del govern hi hagi una majoria prou sòlida en el Parlament de Catalunya. Una majoria absoluta. Que hi sigui i que tothom sàpiga que hi és, els catalans, Espanya i el món. Per tant, una majoria visualitzada amb la màxima solemnitat i intensitat. No una majoria agafada amb pinces, circumstancial, a estones, ara sí i ara no, a terminis. Una majoria fins a la convocatòria i la celebració del referèndum, que no hauria de trigar gaire. A hores d’ara aquesta majoria és possible i només la poden formar CiU i ERC. Ningú més. CiU no té prou força per fer-ho sola. Esquerra té massa força per quedar-se fora, desentendre’s i esperar que CiU s’estavelli. L’encàrrec de les urnes és construir aquesta majoria, l’única possible en el Parlament de Catalunya. No hi ha majoria alternativa. O hi ha aquesta majoria o anem a unes altres eleccions o ens empassem amb patates el camí cap a la consulta i ens dediquem a fer la viu-viu donant la culpa als altres.

I la manera més clara de visualitzar la solidesa d’una majoria és compartir el govern. N’hi ha d’altres, però no són millors.

Article extret de:
La Torre del Palau

Notícies relacionades:


Aquest lloc web utilitza cookies (galetes), tant pròpies com de tercers, per a recopilar informació estadística de la vostra navegació, així com per a oferir-vos un servei personalitzat. Si continueu navegant, considerem que n'accepteu l'ús. Més informació ACEPTAR