Blog

Vicenç Villatoro: «La gent que no diu el que pensa potser no pensa» conversa amb Eva Piquer

catorze

Vicenç Villatoro (Terrassa, 1957) viu, escriu, encadena càrrecs interessants i reivindica l’èpica “dels del mig”. En aquesta conversa tranquil·la repassa projectes, partides en joc i esperances desfetes.

Escriptor, articulista, director del CCCB. Portes molts barrets. Quin t’encaixa millor?

Si n’hagués de triar només un, seria el d’escriptor. Però demanaria triar-ne dos, i hi afegiria el de periodista. Per mi són dos barrets. Als diaris no m’he considerat mai un escriptor. Que n’hi ha, de molt bons i collonuts i admirables: juguen a les regles del joc literari a través dels mitjans. Jo quan escric articles jugo les regles del joc periodístic. Vaig començar a fer de periodista a la premsa local pensant que era un subconjunt de l’ofici d’escriptor, però vaig veure que era una altra cosa.

Per què escrius? Ho faries ni que no ho publiquessis?

La decisió de ser escriptor la vaig prendre gairebé abans d’escriure: als 14, 15 o 16 anys. Vaig decidir que em relacionaria amb la meva vida escrivint. Em vaig dir: viuré escrivint i escriuré vivint. Hi ha gent que ha pres una decisió radical, que admiro però no comparteixo: gent que diu “jo escric” i sotmet la vida a l’escriptura. Jo ho faig al revés: visc, però em relaciono amb la vida (amb la mort, amb el naixement, amb la memòria familiar, amb el que em passi) escrivint. Publicar o no publicar és irrellevant. Tinc en un calaix un text que es diu «La bona mort», un dietari dels últims mesos de la meva mare. Està fet amb voluntat literària, però que es publiqui algun dia o no és secundari. Vaig escrivint per impulsos vitals, i això fa que el que he escrit no tingui una estructura d’obra, en què cada llibre és millor que l’anterior. En la literatura que he fet no hi ha un pla, he anat amunt i avall.

Llegeix tota la conversa a Catorze


Aquest lloc web utilitza cookies (galetes), tant pròpies com de tercers, per a recopilar informació estadística de la vostra navegació, així com per a oferir-vos un servei personalitzat. Si continueu navegant, considerem que n'accepteu l'ús. Més informació ACEPTAR