Blog

Vicenç Villatoro: ‘La subjectivitat dels mitjans és un reflex de la societat’ – Col·laboració amb Amics de la Unesco Valldoreix-Sant Cugat.

villatoro-font-acn

Als anys 30 els partits tenien un diari, al segle XXI són els diaris els que tenen partits. Amb aquesta sentència s’ha referit el periodista Vicenç Villatoro a la relació que avui dia s’estableix entre mitjans de comunicació i partits polítics en una xerrada organitzada aquest dimecres pels Amics de la Unesco Valldoreix-Sant Cugat. El també escriptor i director de l’Institut Ramon Llull (IRL) creu que els mitjans aglutinen sectors socials que després coincideixen amb els idearis de determinats partits.

Vicenç Villatoro ha dirigit el diari ‘Avui’, la Fundació Enciclopèdica Catalana i la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió (CCRTV). Actualment és director de l’Institut Ramon Llull. Durant la seva intervenció en una xerrada a Sant Cugat ha defensat la subjectivitat dels mitjans de comunicació com un reflex de la pluralitat de la societat. En aquest sentit, ha qualificat l’objectivitat de ‘visió angelical del periodisme’.

Sobre la relació entre mitjans de comunicació i política, el periodista ha fet un repàs de l’evolució del paper que ha jugat la premsa en l’escena política. Avui dia, segons Villatoro, els mitjans es dirigeixen a un entorn social que sovint es correspon a l’electorat d’un partit concret o, fins i tot, arriben a desembocar en la creació d’un partit. El periodista ha contraposat la situació actual a la dels anys 30 assegurant que aleshores ‘els partits polítics tenien el seu diari i en aquest segles els diaris tenen el seu partit polític’. Villatoro ha exemplificat aquesta situació en la figura del polític italià Silvio Berlusconi.

La xerrada de Villatoro, celebrada a l’Arxiu Nacional de Catalunya (ANC), forma part del cicle de ponències sobre comunicació impulsada pels Amics de la Unesco Valldoreix-Sant Cugat. La següent conferència és ‘Comunicar…’, a càrrec de la periodista Mònica Terribas, dimecres de la setmana vinent.

Als anys 30 els partits tenien un diari, ara els diaris tenen partits. No es que prenguin partit,. Represetnen sectors socials que acaben formant partit. Berlusconi n’és l’exemple extrem.
Si vols escoltar-ho clica aquí

Notícia extreta de:
Cugat.cat

Notícies relacionades:






Aquest lloc web utilitza cookies (galetes), tant pròpies com de tercers, per a recopilar informació estadística de la vostra navegació, així com per a oferir-vos un servei personalitzat. Si continueu navegant, considerem que n'accepteu l'ús. Més informació ACEPTAR