Blog

Villatoro considera que la religió no serà més una qüestió compartida en la societat actual

21138

De la seva banda, el monjo Lluís Duch ha parlat de la identitat i de l’interès i els problemes que desvetlla en temps de crisi.

L’escriptor i periodista Vicenç Villatoro, que ha participat aquest divendres a la novena edició de la Càtedra de Pensament Cristià que se celebra a Sant Julià de Lòria,ha parlat sobre els canvis que s’han produït a nivell de les diversitats existents a la societat.
La Càtedra de Pensament Cristià, organitzada pel Bisbat d’Urgell, ha arribat a la seva novena edició amb rècord d’assistència. El coordinador de la jornada, el filòsof i teòleg Francesc Torralba, ha indicat que estan molt contents perquè s’han superat els 130 assistents per primer cop, demostrant que l’esdeveniment està consolidat i que també interessa fora de l’àmbit cristià.
La jornada, presidida pel copríncep i arquebisbe d’Urgell, Joan Enric-Vives, ha tractat sobre com afrontar la diversitat. D’una banda, el monjo de Montserrat, doctor en antropologia i guardonat amb la Creu de Sant Jordi l’any passat, Lluís Duch, ha parlat sobre els processos identitaris, que “poden donar lloc al millor i al pitjor”, ja que la qüestió de la identitat es pot convertir en un factor agressiu.
En aquest sentit, Duch ha parlat sobre l’independentisme a Catalunya, i s’ha mostrat convençut que en un futur bastant immediat es decidirà sobre aquesta qüestió, ja que ha recordat que l’autodeterminació és un dret reconegut per les Nacions Unides, i per tant s’ha de veure què opina la població. En relació a Andorra, el monjo creu que pot servir de pauta de comportament ja que és un gran exemple de com un poble petit ha sabut guardar la seva identitat, tot i estar entremig de dos grans estats que sempre han estat molt centralistes.
De la seva banda, el periodista, escriptor i director de l’Institut Ramon Llull, Vicenç Villatoro, s’ha centrat en els canvis que s’han produït en la distribució de les diversitats, ja que s’ha passat d’un temps de diversitats entre territoris, a un temps de diversitats dins dels mateixos territoris o ciutats. Això, segons Villatoro, demana més polítiques de cohesió social, i fa que alguns aspectes s’hagin de continuar compartint, com les lleis, els valors, la llengua de relació o un mínim sentit de pertinença, però d’altres deixin de compartir-se, com és el cas de la religió.
El periodista assegura que la religió no serà mai més compartida pel conjunt de la societat com fa 50 o 60 anys, i que ja no estarà a la plaça pública sinó només a les cases i entre les famílies. De fet, Villatoro ha indicat que ‘la diversitat és aquí per quedar-se’, ja sigui a nivell religiós, lingüístic o generacional, ja que avui en dia, les comunitats culturals estan cada cop menys vinculades al territori i són més transversals.

Notícia extreta de:
Diari d’Andorra
Llegir una altra versió de la notícia a:
El Periòdic d’Andorra


Aquest lloc web utilitza cookies (galetes), tant pròpies com de tercers, per a recopilar informació estadística de la vostra navegació, així com per a oferir-vos un servei personalitzat. Si continueu navegant, considerem que n'accepteu l'ús. Més informació ACEPTAR