El 17 de març tindrà lloc el XIV Simposi de la Fundació Claret «La credibilitat: un repte decisiu per als cristians d’avui»
No hi ha dubte que la «credibilitat» és la gran prova de foc per a qualsevol discurs, institució o creença en la societat actual. Depèn en bona part de la «coherència» entre el que es proclama i el que es fa, o entre el que es fa i les motivacions que hi ha al darrera. Un discurs sobre el diàleg i la democràcia es desacredita quan es fa amb actituds o maneres dictatorials. Una acció solidària perd tota la seva credibilitat quan es demostra que obeeix a intencions o motivacions tèrboles. Un discurs contra la pobresa dit en el menjador d’un hotel de cinc estrelles es desacredita per si mateix.
Pel que fa al cristianisme, no hi ha dubte que determinades actuacions, declaracions, posicionaments o discursos, especialment de persones significatives, fan perdre molta credibilitat al cristianisme, perquè el mostren poc sensibles als problemes reals de la gent, o excloent, o enemic del progrés, o només condemnatori. És molt significatiu que en les enquestes d’opinió quan es pregunta sobre la confiança que mereixen determinades institucions, normalment l’Església se situï al capdavall, fins i tot darrere de l’exèrcit.
Amb tot, no hi ha dubte que hi ha persones, institucions, projectes, que pel testimoni de coherència, de qualitat humana, de compromís amb els més desfavorits, acompanyat de missatges d’esperança, de fe, de denúncia o de senzillesa, donen molta credibilitat al cristianisme. D’altra banda, no perdem mai de vista que la credibilitat evangèlica no sempre passa per l’acceptació o l’aplaudiment social.
En aquest Simposi ens volem qüestionar aspectes com:
És creïble la fe cristiana, la seva proposta, el seu discurs, les seves institucions?
Què fa que sigui més creïble i què li treu credibilitat?
La credibilitat cristiana es basa només en els criteris de la societat o el mateix Evangeli i la tradició més genuïna de l’Església són els que ens marquen de forma més radical aquests criteris?
Hi intervindran:
Per abordar tots aquests aspectes des de la Fundació Claret s’ha volgut comptar amb la presència de ponents experts en les seves matèries que ens puguin il·luminar i oferir respostes a totes aquestes qüestions que plantegem.
Les ponències del matí aniran a càrrec de Vicenç Villatoro, escriptor, periodista i polític català, i actualment president de l’Institut Ramon Llull, i Joan Llidó, Llicenciat en Filosofia pura i Doctor en Teologia, especialista en diàleg interreligiós i pastoral universitària. Per la tarda en la taula rodona participaran M. Pilar Núñez-Cubero, religiosa de Lestonnac i actualment professora de bioètica de la Universitat Ramon Llull , Josep M. Carbonell, filòsof, actualment compagina la seva responsabilitat com a Degà de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Ramon Llull amb la de President de la Fundació Joan Maragall , Teresa Losada, religiosa franciscana Missionera de Maria i filòloga gallega, Creu de Sant Jordi el 2002 per a la seva tasca integradora amb els immigrants àrabs residents a Catalunya, i finalment Ramon M. Nogués, escolapi i catedràtic de la Universitat d’Antropologia Biològica de la Universitat Autònoma de Barcelona.
Flama, agència cristiana de notícies
This Post Has 0 Comments