Blog

Qui serà el pròxim alcalde de Terrassa?

Nació digital.cat

Les eleccions municipals són imprevisibles, també a Terrassa. Ho són perquè poden aparèixer amb força diversos actors nous, formacions que no estan representades en el Consistori i fins i tot no hi han estat representades mai.

A hores d’ara, em costaria fer apostes sobre qui serà el pròxim alcalde de Terrassa. Quan dic apostes vull dir prediccions serioses, no expressions del propi desig ni aportacions a la campanya electoral. Vull dir que anys enrere les eleccions municipals terrassenques, com les de moltes poblacions, tenien un marge escàs de sorpresa. Els comportaments polítics d’una ciutat eren força estables, potser canviant una mica segons quina mena d’eleccions.

Terrassa es podia considerar, per exemple, un feu socialista, on CiU podia guanyar eleccions catalanes i fins i tot generals. Hi havia una altra llei no escrita: qui sortia sent ja l’alcalde tenia un avantatge afegit. Per això aquella arrelada tradició socialista de canviar els alcaldes a mitja legislatura perquè el seu candidat arribés a les eleccions gaudint d’aquest avantatge.

Però les pròximes eleccions municipals són imprevisibles, també a Terrassa. Ho són perquè poden aparèixer amb força diversos actors nous, formacions que no estan representades en el Consistori i fins i tot no hi han estat representades mai. Alguna cosa es mou en l’àmbit de l’esquerra radical. Arribarà a Terrassa? Passarà alguna cosa amb Podemos? Entrarà la CUP? Hi haurà un Guanyem Terrassa? Ciutadans heretarà electors populars o socialistes? És impossible de saber, a hores d’ara.

Però fins i tot amb els actors polítics diguem-ne tradicionals, aquestes municipals són també difícils de pronosticar. Depèn de quina sigui la clau de lectura. I en això és molt important el calendari. Les eleccions municipals només poden ser quan toquen, al maig, però ara ja sabem que seran abans de les catalanes, plebiscitàries o no.

Això vol dir que es projectaran damunt d’elles tots els temes de política general, i molt especialment en el cas català els efectes del procés sobiranista. Això jugaria a favor d’Esquerra –recordem que va arribar a guanyar les europees a Terrassa sense tenir ni un sol regidor a l’Ajuntament-, una mica en contra de Convergència i molt en contra del PSC.

Qui serà el pròxim alcalde de Terrassa? Em costaria jugar-m’hi els calés. Jo concentraria les meves apostes en el candidat socialista, el convergent i el republicà.

Extret de: Nació Digital.cat






Aquest lloc web utilitza cookies (galetes), tant pròpies com de tercers, per a recopilar informació estadística de la vostra navegació, així com per a oferir-vos un servei personalitzat. Si continueu navegant, considerem que n'accepteu l'ús. Més informació ACEPTAR