Blog

“Savonarola vol fogueres, Maquiavel prefereix pactes”, entrevista a Vicenç Villatoro a La Vanguardia

vicenç villatoro massa foc

‘Massa foc’

Un matí, Villatoro va llegir en un diari de Madrid: “La unitat d’ Espanya, ni es vota ni es negocia”. I en un altre de Barcelona, el mateix dia: “La independència de Catalunya, ni es vota ni es negocia”. Va obrir la seva llibreta de notes sobre l’aversió a la negociació pròpia de Savonarola. D’allà surt el llibre Massa Foc ( Pòrtic), apassionant viatge a la Florència del segle XV, subtitulat Diàlegs extremament apòcrifs entre Savonarola i Maquiavel. Anoto a la meva llibreta una frase de Villatoro: “Les CUP i Vox disparen des de llocs diferents a la mateixa diana: la democràcia liberal”. El foc. Per cert: van cremar Savonarola un lleidatà i un valencià. Llegeixin, llegeixin…

Ha viatjat a la Florència del segle XV…

Allà passaven les coses habituals, però amb gran aparat i magnificència.

Ho diu per Llorenç el Magnífic, dels Mèdici?

La família Mèdici, sense ser la més rica i sense càrrecs oficials, dominava Florència.

Com?

Mitjançant negocis i una xarxa de fidelitats, complicitats i hàbil maneig de l’opinió pública: donaven feina a artistes, convidaven pensadors, feien servir la impremta…

Què pretenia Llorenç el Magnífic?

Fer renéixer un passat remot que imaginava rutilant, recuperar els vells bons temps: això que hem anomenat Renaixement…

Quin passat volia rescatar?

La Roma republicana i els seus valors. I, per extensió, la cultura grecollatina. Van començar a traduir els vells filòsofs grecs.

Quins personatges s’hi movien, allà?

El pintor Botticelli, el poeta Angelo Poliziano, el pensador Giovanni Pico della Mirandola, el savi Marsilio Ficino, l’emprenedor Americo Vespucci, artistes com Leonardo i Miquel Àngel, que emulaven les escultures romanes i gregues… “Sembla antiga” era el màxim afalac a les seves obres.

Què tenien en comú aquells florentins?

Vitalisme, passió per la bellesa, refinament, curiositat intel·lectual, gust per la filosofia i el cultiu de la discrepància. I allà hi havia Maquiavel i Savonarola…

Qui eren?

Girolamo Savonarola era un monjo dominic, carismàtic predicador. Nicolau Maquiavel era un humanista diplomàtic, i seria el primer politòleg.

Què predicava Savonarola?

Va denunciar la corrupció, abusos del poder, injustícies, crueltats, excessos i pecats, i va exigir extirpar tots aquells mals.

 

Segueix llegint l’entrevista






Aquest lloc web utilitza cookies (galetes), tant pròpies com de tercers, per a recopilar informació estadística de la vostra navegació, així com per a oferir-vos un servei personalitzat. Si continueu navegant, considerem que n'accepteu l'ús. Més informació ACEPTAR