Blog

Sebastià Alzamora i Joan Mas recitats per alumnes de l’Escola Superior d’Art Dramàtic a l’Institut Ramon Llull

alzamora-palma

Un acte dedicat a la literatura reuneix escriptors i actors a la seu de l’Institut Ramon Llull de Palma

Aquest dimecres a la seu de l’Institut Ramon Llull a Palma ha tengut lloc una xerrada entre els escriptors Sebastià Alzamora, guanyador del premi Sant Jordi d’enguany amb l’obra Crim de sang, i Joan Mas, finalista amb l’obra Kabul i Berlín a l’últim segon, moderada per Vicenç Villatoro, escriptor, periodista i director de l’Institut Ramon Llull.

Joan Mas (Maria de la Salut, 1951), professor de la UIB, estudiós de la literatura catalana i autor d’una novel·la anterior (Com una vella cançó, 2008), ha parlat de la seva darrera obra, radiografia de la conflictivitat al món durant el canvi de segle: el segle xx que mor amb la caiguda del Mur de Berlín i el segle xxi que neix amb la guerra d’Afganistan. A través de la història de tres amics de Mallorca, Mas parla dels GAL, de les massacres de Rwanda o del món dels esports, en una novel·la generacional, amb escenaris reals i situacions versemblants.

Crim de sang és un thriller gòtic situat a la Barcelona del 36 però no és una novel·la sobre la Guerra Civil, diu Sebastià Alzamora (Llucmajor, 1973). Els personatges ficticis es mesclen amb altres de reals com ara els membres de la FAI, Manuel Escurza i Aureli Fernández, però l’ambient és el d’una obra carregada de ficció, recurs que l’autor ja havia treballat a les seves obres L’extinció, La pell i la princesa i Miracle a Llucmajor.

Vicens Villatoro ha estat l’encarregat de presentar les publicacions, i ha elogiat als dos autors destacant aspectes comuns de les novel·les; les dues narren moltes veritats fent veure que diuen mentides i són novel·les contemporànies que incorporen tots els experiments estilístics però, mitjançant una bona trama aconsegueixen fer-ho llegidor. Villatoro ha comentat que ha trobat dos models de llengua molt diferents i els autors han parlat de les presències dialectals en les seves novel·les i com d’aquesta manera han aconseguit enrriquir el paper d’alguns dels personatges.

Així mateix, la seu balear de l’IRL ha estat escenari d’una lectura dramatitzada dels textos d’Alzamora i de Mas a càrrec d’alumnes de l’Escola Superior d’Art Dramàtic de les Illes Balears.

Els joves actors Germán Conde, Jaime del Barrio, Rafel Fiol, Martí Henarejos, Sandra Mayol, José Orfila, Toni Pons i Lucía Sánchez han estat dirigits pels seus professors Miquel De Marchi, Biel Jordà i Elisenda Farré.

Escriptors, alumnes de teatre i públic en general han coincidit que aquesta ha estat una experiència molt positiva, molt encertada per celebrar un fet tan especial com la presència de dos autors mallorquins a una mateixa edició dels premis Sant Jordi.

Notícia extreta de:
llull.cat






Aquest lloc web utilitza cookies (galetes), tant pròpies com de tercers, per a recopilar informació estadística de la vostra navegació, així com per a oferir-vos un servei personalitzat. Si continueu navegant, considerem que n'accepteu l'ús. Més informació ACEPTAR