Blog

Vicenç Villatoro advoca per una aproximació entre l’IRL i la Comunitat Valenciana basada en la “util

llull

Vicenç Villatoro advoca per una aproximació entre l’IRL i la Comunitat Valenciana basada en la “utilitat pràctica”
Antoni Vera destaca el “ferm” compromís del Govern balear de seguir en el consorci del Llull

El director de l’Institut Ramon Llull (IRL), Vicenç Villatoro, ha advocat avui per una aproximació de l’IRL a la Comunitat Valenciana que es basi més en la “utilitat pràctica” que no pas en la ideologia. “Sense renunciar a la ideologia, cal dir que la Comunitat Valenciana s’acostarà al Llull en tant que ho vegi un instrument útil de promoció cultural”, ha remarcat Villatoro.

El director de l’IRL ha efectuat aquestes declaracions en el curs d’una compareixença davant de la Comissió de Cultura del Parlament de Catalunya, on ha estat acompanyat pel director adjunt de la institució, Àlex Susanna, i el director adjunt de Balears, Antoni Vera.

Tots els portaveus dels grups parlamentaris del Parlament català han mostrat el seu suport a l’Institut Ramon Llull en el seu propòsit de millorar les relacions i establir ponts de col•laboració amb la Comunitat Valenciana.

El director de l’IRL s’ha congratulat també de la permanència del Govern de les Illes Balears en el consorci, després de les eleccions del passat mes de maig. I també ha subratllat una característica de l’IRL: que no només s’ocupa de la promoció exterior de la llengua i la literatura catalanes, sinó també de tota la creació cultural en general. “El Llull és un institut d’exportacions. El que fem és buscar mercat per als creadors culturals catalans i balears. I tenim clar que la cultura és també indústria, ocupació i negoci”, ha explicat.

Responent a una de les preguntes, Vicenç Villatoro va explicar que l’IRL coordina 124 lectorats arreu del món, que “són la joia de la corona, és una xarxa exterior de lectorats que no té comparació amb la de cap altra llengua amb una demografia semblant a la del català”.

Línies estratègiques

Vicenç Villatoro ha destacat la important novetat que suposa la redacció d’un document amb les grans línies estratègiques d’actuació de l’IRL per als propers anys. El document va ser explicat per Àlex Susanna, que va posar l’accent en el fet que el Llull serà més proactiu que fins ara.

Pel que fa a la llengua, l’IRL prioritzarà la col•laboració amb els centres d’ensenyament més importants, per exemple amb un conveni amb la London School of Economics. Per àrees geogràfiques, l’IRL intentarà preferentment establir convenis amb universitats de països nòrdics, del nord d’Àfrica, de l’Àsia i de Llatinoamèrica.

Quant a Literatura i pensament, Susanna ha explicat que es donarà prioritat a aconseguir a traduccions a l’anglès, a publicar en editorials de més prestigi i a aconseguir noves invitacions a fires del llibre, com la de Bolonya. També es crearan premis a la traducció, i es durà a terme un impuls específic per promoure a l’exterior la nostra literatura infantil i juvenil.

Finalment, i pel que fa a la creació cultural en arts escèniques, visuals, música i cinema, l’IRL buscarà presència en grans esdeveniments de referència, com la recentment anunciada a la Biennal d’Arquitectura de Venècia. En aquest aspecte, Àlex Susanna ha destacat la participació de la companyia catalana de dansa Gelabert-Azzopardi, amb La muntanya al teu voltant, a l’acte inaugural de Maribor, capital europea de la cultura 2012.

Per la seva banda, Antoni Vera ha insistit que el govern balear té un “ferm” compromís de permanència a l’IRL. “És molt important que el Llull estigui per damunt dels canvis polítics. Les relacions ara estan presidides per la cordialitat i el respecte absolut”, ha explicat. Vera també ha afirmat que “els creadors i la cultura són la millor tarja de presentació a l’exterior”.

Llegiu la notícia a:

Institut Ramon Llull: aquí

Article a La Vanguardia: aquí

Article a Vilaweb: aquí

Article a El Mundo: aquí

Article a El Punt/Avui: aquí


This Post Has 0 Comments

Leave A Reply

You must be logged in to post a comment.

Aquest lloc web utilitza cookies (galetes), tant pròpies com de tercers, per a recopilar informació estadística de la vostra navegació, així com per a oferir-vos un servei personalitzat. Si continueu navegant, considerem que n'accepteu l'ús. Més informació ACEPTAR